Mast od Mangulice Bio Salaš Idei 720 ml

680.00 рсд

Mast od Mangulice je najzdraviji način za prženje hrane. To je sada, ponovo i naučno dokazano. Mnogo je bolja, za tu svrhu, od bilo kog ulja. Zbog zdravih sastojaka koje sadrži, jelima daje poseban ukus. Mast je u staklenoj tegli. Zemlja porekla: Srbija, Količina: 720 ml

Nema na zalihama

Dodaj u Listu Želja
Dodaj u Listu Želja

Opis

Mast od Mangulice je najzdraviji način za prženje hrane. To je sada, ponovo i naučno dokazano. Mnogo je bolja, za tu svrhu, od bilo kog ulja. Zbog zdravih sastojaka koje sadrži, jelima daje poseban ukus.

Oleinska kiselina dokazano smanjuje „loš” holesterol – LDL, a podržava „dobar“ – HDL holesterol i imamo je i u izuzetno hvaljenom avokadu. Ona je sastavni deo masti od mangulice.

Oko 50% masti koje ulaze u sastav naših ćelija je zasićeno. Mast koju skladištimo u telu je zasićena mast i ona je dobra dogod je ne uskladištimo previše. U prilog benignosti zasićenih masti govori i činjenica koja se tiče sastava majčinog mleka, naime, oko 50% masti iz majčinog mleka je zasićeno!

Mast od mangulice ne menja svoj strukturalni sastav čak ni pri temperaturi od 250 stepeni. Samim tim i hrana koja se priprema na svinjskoj masti ne upija toliko štetnih slobodnih radikala. I ne menja svoj osnovni sastav.

Mi stariji volimo hleba, masti i mlevene paprike. Ako su sva 3 sastojka kvalitetna to ume biti ukusan doručak.

Svinjska mast se vrlo često koristi i kao lek. I u kozmetičke svrhe, to jest za negu kose i pripremu raznih domaćih krema za lice i ruke.

Mi smo uspeli čak, po savetu jednog starog pastira, da izlečimo našu kozu sa mašću od mangulice od veoma ozbiljnog mastitisa. Mazali smo joj vime 5 dana, 3x dnevno. Da nisam to ja lično radio, ne bih verovao. Od te koze su čak i veterinari digli ruke. Posle 5 dana koza Mia je ustala i počela je da jede. Mastitis se više nikada nije vratio. Neverovatno! 

Mangulica ili mangalica je stara rasa svinje sa našeg područja koja je u Mađarskoj pod zaštitom države. Mangulica je direktni potomak mediteranske divlje svinje (Sus mediterraneus) koja je nastala pre više od hiljadu godina. Dakle, mangulica je stara rasa svinja nastala pre nekoliko vekova kao rezultat ukrštanja evropskih i azijskih primitivnih rasa svinja. Ima isto poreklo kao i ostale mediteranske rase nastale u isto vreme, ali potiče iz regiona Balkana gde se manje osetio uticaj mešanja sa azijskim svinjama. Ona je naša, autohtona rasa.
Mangulica je svinja skromnih zahteva, a izuzetno je otporna na bolesti i izdržljiva u nepovoljnim klimatskim uslovima. Ona je svinja koja je najbliža divljim svinjama što se vidi i po dlakama i po građi. Što je čini izuzetno otpornom i zdravom. Dlake je štite od hladnoće.

Ona je cele zime napolju. Treba joj samo mesto da se sakrije od kiše.

„Problem“ kod mangulice i zašto je ljudi sve manje gaje je to što, za sadašnje kriterijume, jako sporo raste. Da bi narasla do 120kg treba joj barem godinu i po dana što je u odnosu na moderne rase (oko 6 meseci) jako sporo i ekonomski je neipslativo za moderan, intenzivan uzgoj.

Prirodno okruženje joj je blato, koje je održava čistom i zdravom i otvoren prostor. Ne jede koncentrat pa je i to jedna od stvari zašto se malo gaji kod nas.

Njeno meso je visokog kvaliteta, meko, fenomenalno ukusno i prošarano mastima koje, verovali ili ne, imaju samo zdrav holesterol.

Mangulice su na otvorenom, veselo se valjaju u blatu i jedu povrće i žitarice. Mangulica je svinja koja ne jede mnogo, ali kad jede, voli da joj hrana bude raznovrsna. Tražeći sebi hranu, mangulica rije površinski sloj zemljišta i u stvari je obrađuje.

Mladunci mangulice podsećaju na mladunce divlje svinje. Imaju karakteristične štrafte.

Mangulica ima do 75% manje „lošeg „holesterola nego druge vrste mesa.

Mangulica se kupajući u blatu reguliše temperaturu i štiti od parazita.

Dodatne informacije

Težina1 kg

Recenzije

Još nema komentara.

Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.