Čvarci od Mangulice Bio Salaš Idei 500g

500.00 рсд

Čvarci od Mangulice – kao i većina tradicionalnih proizvoda od mesa Mangulice, smatraju se zimskom hranom. Konzumiraju tokom cele zime. Mangulica ima do 75% manje „lošeg „holesterola nego druge vrste mesa. Zemlja porekla: Srbija, Količina: 500g

Nema na zalihama

Dodaj u Listu Želja
Dodaj u Listu Želja

Opis

Čvarci od Mangulice – kao i većina tradicionalnih proizvoda od mesa Mangulice, smatraju se zimskom hranom. Tradicionalno vreme za preradu mesa Mangulice je kasna jesen, a čvarci se konzumiraju tokom cele zime. Mogu se jesti samostalno kao užina, servirati uz zagrejanu voćnu rakiju, ili se mogu koristiti kao sastojak u drugim jelima, kao što su pogačice sa čvarcima njam njam njam 🙂 Najčešće se jedu s hlebom i lukom. Toliko jednostavno, a toliko dobro. Vrlo često se kombinuju sa pivom.

U čvarcima se nalazi 31,75 % proteina što ih čini pravom proteinskom bombom. Čvarci pružaju idealne, kompletne proteine životinjskog porekla koje mišići prosto obožavaju. Kompletni proteini sadrže svih devet esencijalnih amino-kiselina, koje organizam ne može da proizvede, već mora da ih apsorbuje iz hrane. Interesantno je da svinjetina sadrži manje ovih proteina nego što ih ima u čvarcima npr. svinjski but ima 25,6 %.

Mangulica ili mangalica je stara rasa svinje sa našeg područja koja je u Mađarskoj pod zaštitom države. Mangulica je direktni potomak mediteranske divlje svinje (Sus mediterraneus) koja je nastala pre više od hiljadu godina. Dakle, mangulica je stara rasa svinja nastala pre nekoliko vekova kao rezultat ukrštanja evropskih i azijskih primitivnih rasa svinja. Ima isto poreklo kao i ostale mediteranske rase nastale u isto vreme, ali potiče iz regiona Balkana gde se manje osetio uticaj mešanja sa azijskim svinjama. Ona je naša, autohtona rasa.
Mangulica je svinja skromnih zahteva, a izuzetno je otporna na bolesti i izdržljiva u nepovoljnim klimatskim uslovima. Ona je svinja koja je najbliža divljim svinjama što se vidi i po dlakama i po građi. Što je čini izuzetno otpornom i zdravom. Dlake je štite od hladnoće.

Ona je cele zime napolju. Treba joj samo mesto da se sakrije od kiše.

„Problem“ kod mangulice i zašto je ljudi sve manje gaje je to što, za sadašnje kriterijume, jako sporo raste. Da bi narasla do 120kg treba joj barem godinu i po dana što je u odnosu na moderne rase (oko 6 meseci) jako sporo i ekonomski je neipslativo za moderan, intenzivan uzgoj.

Prirodno okruženje joj je blato, koje je održava čistom i zdravom i otvoren prostor. Ne jede koncentrat pa je i to jedna od stvari zašto se malo gaji kod nas.

Njeno meso je visokog kvaliteta, meko, fenomenalno ukusno i prošarano mastima koje, verovali ili ne, imaju samo zdrav holesterol.

Mangulice su na otvorenom, veselo se valjaju u blatu i jedu povrće i žitarice. Mangulica je svinja koja ne jede mnogo, ali kad jede, voli da joj hrana bude raznovrsna. Tražeći sebi hranu, mangulica rije površinski sloj zemljišta i u stvari je obrađuje.

Mladunci mangulice podsećaju na mladunce divlje svinje. Imaju karakteristične štrafte.

Mangulica ima do 75% manje „lošeg „holesterola nego druge vrste mesa.

Mangulica se kupajući u blatu reguliše temperaturu i štiti od parazita.

 

Dodatne informacije

Težina0.5 kg

Recenzije

Još nema komentara.

Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.