Organski Mača Čaj (Matcha) Bio Špajz 20g

590.00 рсд

Organski Mača Čaj (Matcha) je vrhunski japanski zeleni čaj u prahu. Dobar je izbor za detoksikaciju i mršavljenje. Mača čaj je poznat zbog svog izuzetnog ukusa i izvrsnih lekovitih svojstava. On sadrži katehin, karotin i vitamine A, B, C i E. Osim što sadrži veliku količinu antioksidansa, mača čaj podstiče probavu i metabolizam, podstiče sagorevanje kalorija. Količina: 20g

Dodaj u Listu Želja
Dodaj u Listu Želja

Opis

Organski Mača Čaj (Matcha) – Mitokuov mača čaj je najfiniji zeleni japanski čaj u prahu. Mača čaj je poznat zbog svog izuzetnog ukusa i izvrsnih lekovitih svojstava. On sadrži katehin, karotin i vitamine A, B, C i E. Osim što sadrži veliku količinu antioksidansa, mača čaj podstiče probavu i metabolizam, podstiče sagorevanje kalorija. Mača čaj je idealan izbor za detoksifikaciju i mršavljenje.

• način pripreme:
Prosejati jednu kašičicu mača čaja u željenu šolju (oko 2-5 grama). Sipati vrelu, ali ne kipuću vodu. Dobro promešati (najbolje je koristiti metlicu za mešanje). Vaš čaj je spreman!
Dodavanjem malo biljnog mleka, preporučujemo pirinčano ili bademovo mleko, dobićete popularni matcha latte napitak.

• za one koji žele da znaju više:
Mača čaj je poslednjih godina izuzetno popularan zbog svojih lekovitih svojstava. A šta je to mača?
Mača je zapravo fino samleveni zeleni čaj (Camelia sinesis) koji se tradicionalno koristi u japanskim ceremonijama čaja. U pitanju je drevan način pripremanja čaja od praha dobijenog mlevenjem listova čaja. To naravno ne znači da je moguće samleti bilo koji list zelenog čaja. Za kvalitetnu maču, potreban je kvalitetan zeleni čaj. Najčešće se koristi jabuki, asahi, samidori zeleni čaj. Oblast u kojoj se čaj gaji je takođe važna. Tačno se znaju prefekture u Japanu koje gaje najkvalitetniji zeleni čaj daju i najbolju mača mešavinu.
Mača se dobija tako što se početkom ili sredinom maja, dvadesetak dana pre nego što će se čaj brati, biljke zaklanjaju od sunca. Nekada su se koristili trska i slama a danas tkanina ili crni vinil. Tokom tih dvadesetak dana, broj i debljina prekrivača se postepno povećavaju zbog čega biljka raste u sve većoj pomračini. Biljka zbog toga ,,poludi” i počinje da proizvodi visok nivo teanina, što sve utiče na lekovita svojstva mače. Čaj se tada bere, popari se 15-20 sekundi a onda suši. Jedna od osnovnih razlika između japanskih čajeva i drugih čajeva kao što su crni čaj, ulog čaj i kineski zeleni čaj je upravo to što se listovi japanskog zelenog čaja nakon branja popare. Parenje sprečava oksidiranje čaja. U ovoj fazi, kada je proces na polovini, čaj se naziva arača (listovi i peteljke nisu razdvojeni). Peteljke i žilice sa listova se potom skidaju kako bi ostali samo mesnati delovi lista. U toj fazi čaj se naziva tenča.
Tada je vreme za majstora za čaj koji dolazi da proba tenču, proceni njen kvalitet i odredi koju mešavinu treba praviti. Tenča se potom melje na kamenom mlinu, na niskoj temperaturi i polako kako bi kroz rupu na sredini kamena ispadao fin prah tamno zelene boje. Ovaj proces je veoma spor i za jedan sat mlevenja dobije se svega 30 grama mače!
Postoje tri vrste mače – ceremonijalna, standardna i mača za kuvanje. Kvalitet mače zavisi od procesa proizvodnje. Ukoliko se neki od koraka preskoči ili skrati ili se koristi mašina umesto kamenog mlina, dobija se mača slabijeg kvaliteta. Mača za kuvanje koristi se, na primer, kako bi se posula po sladoledu. Standardna mača je prah solidnog kvaliteta dok ceremonijalna mora da ispuni baš sve uslove tradicionalne proizvodnje ovog praha.
Kada kupujete maču, obavezno pitajte da li su listovi testirani na radijaciju. Posle katastrofe u Fukušimi, listovi moraju da budu testirani. Zbog pesticida i đubriva kojim se tretiraju usevi čaja, preporučuje se i kupovina organske mače koja je danas mnogo kvalitetnija nego pre 10 godina. Mača koju kupujete mora da bude fino samlevena, jarke, tamno zelene boje budući da se u Kini proizvodi mača lošijeg kvaliteta koja je žućkaste boje.
Izuzetno je važno i kako čuvate maču. Budući da je veoma reaktivna, mača ne bi trebalo da se čuva u providnim, staklenim teglama gde može da bude u kontaktu sa vazduhom. Bolje je koristiti lagane, limene konzerve koje se dobro zatvaraju. Takođe,  preporuka je da se mača pije u narednih godinu dana od kada je ubrana jer lako reaguje i brzo stari.
Prednosti mače su velike. Konzumira se ceo list a ne, kao kod drugih čajeva, nekih tridesetak procenata lista. To znači da su sve prednosti zelenog čaja pojačane – dobijate superdozu antioksidansa i visok nivo vitamina C, B i minerala iz zelenog čaja. Takođe, nivo glutamata L-teanina (L-theanin) u mači je veoma visok. Teanin je aminokiselina koja čaju daje slatkast ukus. Veoma je zdrav i postoji samo u čaju i jednoj vrsti pečuraka. Utiče na hemiju mozga i smanjuje nivo stresa, poboljšava raspoloženje dizanjem dopamina, poboljšava kognitivne sposobnosti jer radikalno stimuliše alfa talase u mozgu i bllagotvoran je za imunitet.
Postoje i neke stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom konzumiranja mača čaja. Nivo kofeina je u mači viši nego u bilo kom čaju pa je, u slučaju da ste osetljivi, bolje početi sa manjim količinama čaja. Mnogi maču koriste kao espreso da ih ,,podigne“ ujutru.  Takođe, kod nekih ljudi mača može da izazove mučninu ako se konzumira ujutru na prazan stomak. Kod nekih ta mučnina nestane posle nekoliko dana konzumacije dok drugi najpre nesto pojedu pa tek onda popiju čaj.
Pravi mača čaj se priprema samo sa vodom i ima divnu kremastu, baršunastu strukturu i prepoznatljiv ukus.

Dodatne informacije

Težina0.03 kg

Recenzije

Još nema komentara.

Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.