Organski Mladi Radič Bio Salaš Idei 70g

170.00 рсд

Organski Mladi Radič ili Endivija ili Cikorija poznavali su još stari Egipćani, Rimljani i Grci koji su je veoma cenili i pridavali joj lekovita svojstva. Ovo povrće pomalo gorkog ukusa kod nas nije preterano poznato. Iako može zameniti salatu glavaticu, njena primena ima znatno šira svojstva. Zemlja porekla: Srbija. Količina: 70g

Nema na zalihama

Dodaj u Listu Želja
Dodaj u Listu Želja

Opis

Organski Mladi Radič ili Endivija ili Cikorija se smatra vrstom zelene salate, ali verovatno bi bilo ispravnije smatrati je cikorijom. Poreklo im je isto – divlja samonikla cikorija koja i danas raste na obalama Sredozemlja, a potiče iz Indije. Poznavali su je još stari Egipćani, Rimljani i Grci koji su je veoma cenili i pridavali joj lekovita svojstva. Ovo povrće pomalo gorkog ukusa kod nas nije preterano poznato. Iako može zameniti salatu glavaticu, njena primena ima znatno šira svojstva.

Zeleno lišće endivije jestivo je samo dok je mlado, zato što je tada znatno bogatije mineralnim sastojcima i vitaminima. U listovima jedne glavice nalazi se oko 17 miligrama vitamina C, a sadrži i beta karoten. Energetska vrednost endivije znatno je veća od salate jer je bogatija proteinima, šećerom i polisaharidima. Mlečni sok ovog povrća sadrži gorke materije koje su veoma korisne i potrebne organizmu jer podstiču izlučivanje mokraće.

Endivija neutrališe oksidaciju holesterola, a samim tim blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem. Beta karoten sprečava nedostatak vitamina A u našem organizmu, ali i predstavlja snažan antioksidant, pa zbog toga pospešuje delovanje kompletnog imunog sistema. Takođe, naučno je dokazano da ona pozitivno utiče i na zdravlje ženskog reproduktivnog sistema. Bogata je i ostalim vlaknima važnim za probavu, naročito glikozidima. Dijetalna vlakna vezuju so u debelom crevu i na taj način izbacuju ih iz organizma, što umnogome olakšava rad srca. Za ponovnu proizvodnju žučnih soli potreban je holesterol, čime se smanjuje njegova koncentracija u krvi i umanjuje rizik od njegovog štetnog delovanja. Osim toga, endivija normalizuje varenje i revitalizuje crevnu floru posle upotrebe antibiotika. Endivija se preporučuje i dijabetičarima, budući da je dokazano da snižava nivo šećera u krvi. Ispitivanja su dokazala da ovo lisnato povrće ima antioksidantno dejstvo, poboljšava vid i reguliše krvni pritisak. Takođe, štiti od bolesti pluća i raka usne duplje.

Dodatne informacije

Težina0.075 kg

Recenzije

Još nema komentara.

Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.