Organski Pinjoli BioAgros 50g

790.00 рсд

Organski Pinjoli su veoma ukusni i hranljivi i možete ih u ishrani koristiti na puno načina. Kao jedinica serviranja pinjola uzima se 30 g. Količina: 50g

Dodaj u Listu Želja
Dodaj u Listu Želja

Opis

Organski Pinjoli su plodovi bora roda Pinus i hiljadama godina se koriste u ishrani širom sveta.

Potrebno je petnaestak godina da bi bor dostigao zrelost i imao puno šišarki. Drveće bora čuveno je po svojoj dugovečnosti pa se ubiranje pinjola sa jednog stabla moguće i do sto godina! Berba se obavlja ručno, a šišarke se suše na suncu te se potom iz njih vade semenke – pinjoli.

Pinjoli pripadaju grupi orašastih plodova koji se odlikuju prepoznatljivom aromom, visokim sadržajem ulja i visokovrednim bjelančevinama.

Osim toga, sadrže obilje mikrominerala i u mastima topljivih vitamina. U poređenju sa drugim orašastim plodovima pinjoli su naročito bogati belančevinama (23,7%), vitaminima i mineralima. Naročito mononezasićene masne kiseline snažno deluju na smanjenje krvnog pritiska i sniženje LDL holesterola. Osim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pinjoli se koriste kao lekovito sredstvo protiv uznemirenosti, tuberkuloze, kod poremećaja rada bubrega, bešike i sistema za varenje.

Kako ih spremati:

Pinjoli su veoma ukusni i hranljivi i možete ih u ishrani koristiti na puno načina.
Možete ih lagano ispeći na tiganju, stalno mešajući, time će njihov poseban ukus postati još izraženiji.
Najčešća primena pinjola je u izradi mediteranskog pesto sosa.
Poznat je i umak tarator u kojem se propečeni pinjoli mešaju sa hlebom, belim lukom, mlekom i maslinovim uljem kako bi se dobila kremasta smesa.
Pravi se i vrlo aromatična mešavina dodavanjem pinjola u med. Ovo je ujedno i način da se pinjoli duže sačuvaju, jer lako užegnu.
Vrlo su ukusni u kombinaciji sa slatkim korenastim povrćem ili u pireima od paštrnaka, celera ili crvenog luka.
Pinjoli se koriste i u pripremi poslastica.

Dodatne informacije

Težina0.05 kg

Recenzije

Još nema komentara.

Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.