Organski Bob 100g

90.00 рсд

Organski Bob je deo porodice mahunarki zajedno sa graškom i leblebijom i potiče iz Mediterana, iako je tačna lokacija nejasna. Bob je dobar izvor proteina i bogat vitaminima A, B1 i B2.
Bob se koristi kao povrće. U ishrani se koriste semena, bogata hranljivim materijama. Zemlja porekla: Srbija. Količina: 100g

Dodaj u Listu Želja
Dodaj u Listu Želja
Kategorija: Oznaka:

Opis

Organski Bob je deo porodice mahunarki zajedno sa graškom i leblebijom i potiče iz Mediterana, iako je tačna lokacija nejasna. Bob je dobar izvor proteina i bogat vitaminima A, B1 i B2.
Bob se koristi kao povrće. U ishrani se koriste semena, bogata hranljivim materijama. 100 grama zrelog sirovog semena sadrži preko 25 grama proteina, ugljene hidrate, vlakna i minerale.
Sirovi zreli bob se sastoji od 11% vode, 58% ugljenih hidrata, 26% proteina i 2% masti. Referentna količina od 100 grama obezbeđuje 1,425 kilodžula (341 kilokaloriju) energije hrane i brojne esencijalne hranljive materije u visokom sadržaju (20% ili više dnevne vrednosti, DV). Folna kiselina (106% DV) i dijetarni minerali, kao što su mangan, fosfor, magnezijum i gvožđe (raspon od 52 do 77% DV), imaju značajan sadržaj. Vitamini B imaju umeren do bogat sadržaj (19 do 48% DV). Bob ima najveći odnos proteina i ugljenih hidrata među ostalim popularnim mahunarkama, kao što su leblebija, grašak i sočivo. Štaviše, preporučuje se njihova konzumacija zajedno sa žitaricama, jer su te dve namirnice komplementarne u snabdevanju svim esencijalnim aminokiselinama.
Bob je bogat aminokiselinom L-dopa, koja je preteča dopamina pa se preporučuje kod obolelih od parkinsonizma, jer njihov organizam slabo proizvodi dopamin.

Pre kuvanja je potrebno zrna (na svu sreću prilično krupna) izvaditi iz mesnate mahune, zatim ih blanširati minut u ključaloj vodi i na kraju oljuštiti, zrno po zrno, od žilavih kožica u kojima se nalaze.

 

Dodatne informacije

Težina0.1 kg

Recenzije

Još nema komentara.

Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.